søndag, desember 17, 2017
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

Tur- og fjellski

Hvilke ski passer best for de lange, seige turene? Og bør du ha stålkanter? Innsving? Og hvilken lengde bør du ha? 

I Norge har vi hatt det enkelt med valg av ski på lengre turer og ekspedisjoner. Norske Åsnes har i en årrekke produsert røffe og tøffe – og ikke minst solide – kvalitetsski. Fischer har også et bredt utvalg på det norske markedet med sin populære E-serie. Det er et hav av modeller, fra tynne og lette markaski til modeller som ligner mer på telemarkski og pudderplanker.  

Valg av ski vil alltid være et kompromiss, som det meste annet. Variasjoner av bredde, lengde og spenn gir ulike egenskaper. Smøring eller feller gir ytterligere valg. Og hva slags bindinger skal jeg ha? Og hvilke sko passer til disse? Søk råd i en renommert sportsforretning. For at de skal kunne hjelpe deg må du stille deg spørsmålet - hvillke turer skal jeg gå og hvilke egenskaper ønsker jeg i skiene? 

Hva slags ski skal jeg velge? 
På de lange, flate viddene gir en lengre ski bedre retningsstabilitet. God lengde på skiene gir også mindre marktrykk og større bæreevne over snøbroer. For å finne riktig lengde på fjellskiene kan du legge til 15 cm til kroppshøyde. Er du tyngre enn «normalt», kan du legge på enda litt ekstra lengde. Kort oppsummert trenger du en bredere ski med innsving for aktiv bruk i ulendt terreng, som på typiske vestlandsturer. På flate vidder passer smalere og lengre ski bedre for de fleste. Vi deler gjerne skiene opp i tre kategorier: 

Lette fjellski:  Lette & smale, godt smørespenn, med/uten stålkant, primært for oppkjørte spor, robuste markaski og hytte til hytte. Anvendes med BC fjellskibinding. 
Eksempler: Fischer E89, Åsnes Vikafjell, Salomon Xadv 59.  

Klassisk fjellski: Mer stabil ski til nedkjøring, hel stålkant, utenfor løyper men de smaleste går i vanlige spor, mindre smørespenn, mykere, mer innsving. BC eller 75 mm binding. 

Eksempler: Åsnes Gamme 54, Åsnes Amundsen Fischer E99

Kraftig fjellski: For mer løssnø og utenfor sporet, tyngre, stabil, mykere, mer innsving, bedre kjøreegenskaper, liten/ingen smørelomme, for topper og nedkjøring. Anbefales gjerne med 75 mm binding. 

Eksempler: Fischer E129, Fischer E109, Åsnes Nansen, Åsnes Ingstad, Åsnes Storetind

RuneGjeldnes polhavetRune og Torry valgte 190 cm lange Rago-ski fra Åsnes (i dag Amundsen) på kryssingen av Polhavet i 2000. Et så røft terreng vil utfordre selv de seigeste skiene, og øke risikoen for tretthetsbrudd på lange ekspedisjoner. Det er en fordel med kortere ski for å manøvrere i skruisen.

Stålkanter
Stålkanter medfører høyere vekt og dårligere glid. Samtidig er stålkanter en absolutt nødvendighet i isete terreng og på bre med ujevnt terreng og blåis. Det finnes også turski med stålkant kun på en del av den totale skilengden (Åsnes Holmenkollen). En fjellski uten stålkant er å foretrekke om du er mye på tur med hund. 

Hel eller halvfell?
Feller er ofte eneste løsning for å unngå glipptak med pulk over 50 kilo. Tidligere var det normalt å benytte helfeller når tunge pulker skulle trekkes. Åsnes har patentert en halvfelleløsning som i større grad opprettholder glidegenskaper kombinert med godt feste. Åsnes halvfeller er 70 cm lange og  kommer i ulike bredder, hvor 35 mm er normalt for Amundsen, 45 mm er et foretrukkent valg på Nansen-skia og 60 mm på de bredeste skiene. 

hand-drawn-web-icons Aleksander benyttet halvfeller da han trakk 175 kilos pulk i Antarktis, på sin tur-retur Sydpolen tur. Etterhvert som pulken ble lettere, skar han sakte fellene smalere og kortere. Han fjernet også metallfellelåsen og limte fronten på fellen fast med superlim, for å optimal glid. 

 

 

Tips for bruk ved feller

  • Fjern gammel skismøring før du fester fellen. Smøringen vil feste seg til limet og redusere klebrigheten.   
  • Unngå å ta på limsiden av fellene, eller la smuss og støv sette seg i limet. 
  • Legg fellene med limsidene mot hverandre når du tar dem av. 
  • Tørk fellene i romtemperatur, limt til hverandre.  
  • Beskytt for mye sollys og sterk varme på som reduserer limets egenskaper. 

IMG 0582Skru fellen fast om du vil være sikker. Helt sikker. BCNNNRottefella BC NNN MagnumPermanent felleløsning
Å dra med seg et anselig antall tuber fellelim er unødvendig vekt. Ønsker du en permanent løsning som varer hele ekspedisjonen, skrur du rett og slett fellen fast i sålen. Som regel holder det med en treskrue i bakenden av fellen, men bruk gjerne flere skruer for å være sikker. 

Du kan tilpasse halvfellene etter hvert som pulkvekt, føre og terreng endrer seg. Med påskrudd kort halvfelle som basis kan du enten skjøte på ekstra forlengelse eller korte ned og eventuelt kutte den smalere. Mohairfeller er dyrere og mindre slitesterke, men gir bedre gli enn de vanlige nylonfellene.


Bindinger til fjellski
Før var Kandahar wirebinding eller 75 mm Rottefella standard på lengre skiturer. Ønsket du å være sikker, så monterte du begge to for å ha en backukpløsning. Fremdeles er 75 mm en mye anvendt binding på fjellski, men tåfestet skaper et stort spenn på skosålen ved bruk på lange skiturer. Sålebrekk har derfor vært en av de mest reelle utstyrsbristene på polarekspedisjoner. I dag benyttes Rottefella BC NNN Magnum på 95 % av Grønlandskryssinger og sydpolturer. BC bindingene er svært robuste og slitesterke. Husk å fjerne snø og is, og lukk bindingen når du setter skiene fra deg for natten. Er du mer glad i topper og nedkjøringer, enn de flate viddene, anbefales fremdeles 75 mm bindinger for økt stabilitet. 

Impregner fellene
Når temperaturen stiger mot nullpunktet, er det viktig å impregnere fellene. Det reduserer fare for is i fellen og kladding.

 

 

 

Tester

 

 

 

 

 

 

 

 

 

feedback HAR DU TIPS, BILDER ELLER UTFYLLENDE INFORMASJON TIL INNHOLDET PÅ DENNE SIDEN? VI TREKKER UT PREMIER TIL DE SOM KOMMENTERER INNHOLDET I ARKIVET VÅRT - FØLG MED PÅ FACEBOOKSIDENE VÅRE
  - Annonse - 
Annonseboks gamme Annonseboks gamme Annonseboks gamme
 

 

 

Lest 19195 ganger
Mer i denne kategorien Bag »

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-